www.Stockholmskyline.se skapades 2010 som ett debattforum för dem som inte anser att stad är något som nödvändigtvis skapas på höjden samt vill ha humanistiska värden i stadsplaneringen. De senaste årens politiska vindar har innehållit kortsiktiga lösningar som att skyskrapor skulle få lov att dominera Stockholms unika skyline. Drömmar i glas och betong har arbetats in som enda lösningen på bostadsfrågan med fokus på miljövänlighet när det som oftast handlar om dyrbara kontor, absurda energikostnader och gammeldags nödlösningar.
Stockholm har trots okänsliga ingrepp lyckats bevara sin storslagenhet där den relativt låga siluetten låter sig tonsättas av holmarnas höjder, förkastningsbranter och historiska byggnader. Bostadspriser i de traditionella stockholmskvarteren ger ett snabbt svar på varför; vi trivs i lägre städer med finmaskighet både i social och ekonomisk struktur. Vi vill uppenbarligen ha nära till butiken, hemmet och kvarterskrogen. Varför då satsa på märkliga påbyggnader och ekonomiska vågspel på höjden?
Stockholm gjorde samma misstag som så många andra under modernismens glansdagar på 1960-talet. Vi lade kraftig koncentration på stadskärnan och många ytterområden anlades glest. Vi ser hellre att man utvecklar närstad och förort med fler stadscentra. Möjligheterna är enorma. Politikerna har uppmärksammat detta de sista åren, men mest har enorma gallerior anlagts som slukar småföretagarnas verksamhet samt dominerar områdenas puls. Det är långt kvar. Retoriken för storsatsningar i volymer långt från det vi kallar human stadsplanering liknar bostadpaniken under 1960-talet.
Arkitekturen har i Stockholm har under året utsetts till den minst kreativa i Sverige. Skyline är som så många måna om att intressant och djärv samtidsarkitektur kommer till Stockholm, men inte efter internationella mått där helt andra grundkoncept gäller, utan med hållbarhet och med intresse för det som redan finns.
Stockholm har fantastisk natur, en genom århundraden framväxt stad i förenlighet med dess topografi. Vi kan fortsätta på detta tema utan att staden stagnerar och känns otidsenlig. Skyline vill bidra till detta. Att se staden växa utåt, att sätta människan i centrum istället för politiska markörer, byggbolagsteater och den förlegade modernismens språk.
Vi anser att vi lever i den moderna tiden där ackumulerad kunskap om stadsbyggnad borde vara en självklarhet. Det är det inte. Under vår korta tid har ett stort antal anslutit sig i vårt nätverk. Tunga namn har bidragit med intressanta inlägg likväl som den med starkt privat engagemang. Vi är glada och tacksamma och ser fram emot ett progressivt 2011.
Gott Nytt År önskar Skyline!
Klicka på citaten nedan för att komma till hela artikeln.
”Låt oss bygga vidare på det för Stockholm så karakteristiska mönstret med paradbyggnader som i takt med stadens tillväxt placerats som noder på nya spektakulära platser i stadslandskapet.” Kerstin Westerlund 13/12
1 kommentar