I Åkersberga planerades det för ett levande och mångsidigt centrum som skulle leva dygnet runt. På en större köpcentrumdel skulle över 80 bostäder byggas och nedanför planerades det för ett levande torg med flertalet utåtvändande butiker. Temat var levande småstad och politikerna enades år 2006. Men sedan ändrades allt och en svart klassisk köpcentrumlåda á la Kungens Kurva uppfördes. Fredrik Drotte, nu planchef i Upplands Väsby, var då planerare i Åkersberga när första beslutet togs. Läs hans text:
Det fanns en färdig plan 2006 för ett nytt levande centrum, beslutad i bred politisk enighet. Vad hände?
Kommunens politiker och planerare behöver sällan ägna sig åt att bevaka att en centrumanläggning blir lyckad ur kommersiellt perspektiv. Det ansvaret tar de kommersiella aktörerna själva, och är med sitt specifika kunnande också bäst lämpade för uppgiften. Kommunens uppgift är att bevaka andra allmänna intressen som är nödvändiga för en bra helhet, men som ibland kan stå i konflikt med de kommersiella intressena. Planeringen av Åkersberga Centrum, mellan 2003-2006, handlade om att bygga en varierad, mångsidig och levande småstadskärna, inte ytterligare ett ensidigt kommersiellt förortscentrum.
För att skapa känsla av trygghet på gator och torg är boendes närvaro avgörande. Utåtvända butiker och entréer gör gatan levande. Dessa allmänintressen arbetades in i detaljplanen med krav på butiker och bostadsentréer runt om köpcentret och sammanlagt 85 bostäder på köpcentrets tak. Arbetet på stadsarkitektkontoret genomsyrades av denna vision och besluten att jobba för dessa kvalitéer togs i bred politisk enighet. Planen fastslogs 2006. Under 2008 fattades politiska beslut om att på kort tid ändra detaljplanen. Köpcentret omformades så att antalet utåtvändande butiker minskades och alla bostäder togs bort (det skedde med så kallat ”enkelt planförfarande”, en planprocess som enligt lag får användas som syftet med planen inte bedöms vara av allmänt intresse, eller om förändringen inte är ”betydande”).
Resultatet ser vi idag och vi är många som undrar över vilka politiska ställningstaganden som låg bakom dessa ödesdigra beslut 2008. Detaljhandeln har tillfört välbehövliga kvadratmeter. Snart kommer H&M. Men nöjer sig Österåkersbon med det? Centrumanläggningen avskrivs kanske om 20-30 år. Under denna tid är det inte troligt att vi kan se fram emot några förändringar. Blev det svårt att motstå centrumägarens önskemål om att slippa bygga bostäder? För bråttom? Var några ytterligare butiker värd denna uppoffring av vad som kunde ha blivit levande gatu- och torgmiljöer? Samhällsbyggnad måste vara att våga fatta beslut för kommande generationer, inte för kommande mandatperiod.
Fredrik Drotte,
boende i Österåkers kommun, var planerare i Österåkers kommun år 2003-2007.
Texten publicerad i Åkersberga Kanalen 16/3 2011.
Länk till centrets pressrealese
Länk till Wåhlin arkitekter
7 kommentarer