-
Skyline
Vi är emot skyskrapor och fler höga hus i innerstaden och för en utveckling av god stadsstruktur i hela Stockholm.
-
Veckans Skyline
-
Stöd kampen med Skyline för en mer human stadsplanering. Gå
med i vårt nätverk och få inbjudningar till seminarier och annat. -
Skriv om ditt stadsrum
En stad består av många olika rum. Alla har olika uppfattningar och känslor inför dem. Beskriv ditt och skicka in till oss på [email protected].
-
Senast publicerat
-
Senaste kommentarer
- Kerstin Westerlund Bjurström om Planen om Sturegallerian klubbad
- Owe Selling om Ny modell – En påminnelse om rivna citykvarter
- Bo Eliasson om STOPPA HÖGHUSRASERIET – inbjudan till dialogmöte
- Katarina Hjördisdotter von Uexkül om PROTEST MOT FÖRSLAG TILL RIVNING OCH NYBYGGNATION VID VALHALLAVÄGEN / JUNGFRUGATAN
- Leif Kärrberg om Ladda ned ”Hur kunde det bli så här?”
-
Arkiv
-
Forskning
-
Sök
-
Kategorier
- Byggnadsvård
- Citat
- Debatt
- Demokrati
- Får det gå till så här?
- Forskning
- Gästkrönika
- Gästskribent
- Gestaltning/Stil
- Hållbarhet
- Höga hus
- Infrastruktur
- Kerstin reflekterar
- Livsmiljö
- Lost opportunities
- Lyckade projekt
- Nobel Center
- Okategoriserat
- På resa
- Press
- Rivningar
- Samhällsekonomi
- Skrivelser
- Skylines
- Skyskrapor
- Slussenfakta
- Stadens Rum
- Stadsbyggnadsnätverket Nyhetsbrev
- Stadsfilosofi
- Stadskaraktär
- Stadsplaner
- Val
- Västra City
- Veckans Skyline
-
-
Sidor
Arkiv för maj 2011
Gulsippan – att tänka om i skala
I Vasastan, ett av Örebros populärste bostadsområden, skapas nu moderna kvarter som sätts i sammahang med den omgivande staden. Huskropparna har delats ned i skala både vertikalt och horisontellt med hälp av takformer och färgsättningar. Ledordet var inte att skapa pastischer eller lågmäld arkitektur, utan ny och karaktärsfull arkitektur Det är en stor gest …
Läs vidare| Kommentarer: 14 kommentarer
Tors Torn kapas
Frågan om skyskrapor i Stockholm är som bekant aktuell och i dagsläget verkar det som om det hela enbart varit drömmar när ekonomin slutligen sätter stopp. Att det skulle växa upp stora huskroppar är därför mindre troligt än på länge. Tors Torns planerade dryga 14o meter har börjat kapas. I DN och ABC-nyheterna berättas …
Läs vidare| Kommentarer: 40 kommentarer
Veckans skyline
Vy från Fredsgatan 12, F12, 22/5 från Rebecka Kalanzi. Riddarhusets flyglar med sina karakteristiska gröna tak är inte alls från 1674 som är det år huvudbyggnaden stod färdig efter fyra(!) arkitekters inblandning. De erstatte en flygel,ritad av Carl Hårleman, år 1870 av arkitekten Adolf W. Edelsvärd.
Läs vidare| Kommentarer: Kommentera
Blommande betong
En lördag i City flockades kunder i regnet för att se vad som erbjöds i torghandeln på Klarabergsgatan – jo, på trottoaren mot Sergels torg hade man slagit upp flera stånd där diverse specialvaror bjöds ut. Trots närheten till de många galleriorna, där man kan handla det mesta utan att bli blöt och kall, sökte …
Läs vidare| Kommentarer: 4 kommentarer
Stockholm behöver snarast en ny byggnadsordning
Det är i grunden positivt att en stad växer. Det ger möjligheter att i förändringen åstadkomma spännande saker tillsammans. Kraven som ställs på experterna att dirigera denna tillväxt i form av bebyggelsemassor så att de flyter in i en tilltalande gestalt med respekt för Stockholms natur- och kulturvärden tycks dock övermäktiga i dagens organisation. …
Läs vidare| Kommentarer: 13 kommentarer
Föreställningen om den linjära stilutvecklingen – Hur en tidsuppfattning orsakar estetisk intolerans
”- Att använda sig av ornamentik inom arkitektur, det är ju som att gå tillbaka till användandet av blodiglar inom läkekonsten!” deklarerade en studerande vid arkitekthögskolan i Stockholm för mig en gång för ett par år sedan. Uttalandet innehåller ekon från arkitekten Adolf Loos berömda bok ”Ornament och brott” från 1908, men framförallt ryms i …
Läs vidare| Kommentarer: 22 kommentarer
Ombyggnader som skall skapa rumslighet
Odenplan har en längre tid sett minst sagt roddig ut med den stora citybanegropen i mitten. Nu berättar trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M) för DN att Odenplan skall återgå till det utseendet det hade för två år sedan. Bland annat skall den uppbrutna bohusgraniten läggas tillbaka. Busstrafiken på Upplandsgatan hade önskats bort men enligt trafikborgarrådet har inte Odenplan kapacitet till detta.
Läs vidare| Kommentarer: 5 kommentarer
Veckans skyline
Tack till Christina Lagerson för denna vackra bild över en bit av Söder Mälarstrand. Att notera om sträckan är att den är 2200 meter lång och sträcker sig från Pålsundet till Centralbron. Den populära promenaden går efter vattnet där kajen som anlades på 1930-talet har ordentligt med förtöjda båtar. Längs sträckan återfinns Heleneborg, malmgården från …
Läs vidare| Kommentarer: Kommentera