Stockholm kan få minst 40 nya tak med växtlighet – gröna tak. Det är Alliansen i stadshuset som i en skrivelse till Fastighetskontoret uppmanat dem att undersöka hur och var det är möjligt att anlägga gröna tak. Både befintlig oh framtida bebyggelse var i åtanke.
Att Stockholm är en grön stad undgår nog få, men nu skall den bi ännu grönare. På kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedts blogg står att läsa att man från Alliansen i Stadshuset har skickat en skrivelse med en uppmaning till fastighetskontoret att undersöka var man kan anlägga gröna tak i staden. Uppmaningen ledde till en inventering och ett resultat om drygt 40 adresser presenterades efter en snabb inventering. Allt detta i ett led för att öka hållbarhetsperspektivet i stadens byggnadsinnehav. Förhoppningsvis blir det av och regel i framtida nybyggnationer.
Gröna tak extensiva, semi-intensiva samt intensiva tak. De olika kategorierna delas in efter hur mycket arbete som avkrävs. Exempelvis är ett intensivt tak ett klassiskt grästak med allt från vanligt gräs till träd. Även takets lutning är olika då de mest arbetsintensiva taken kräver minst lutning. I fastighetskontorets rekommendation är det Sedumtak, extensivt tak, som behöver mycket lite skötsel. Vanligt växtmaterial är allt från Fetknopp till olika mossor.
Gröna tak har visat sig minska den årliga avriningen från dagvatten på tak. Även uppvärmningen av solen minskar samtidigt som taket isolerar huset vintertid. Den positiva bieffekten är att ekosystem etableras och en viss nedbrytning av gifter sker. Det som fastighetskontoret har reserverar sig emot en aning är själva skötseln och speciellt då vintertid. Snöröjning på ett hårt tak av vanligen plåt är en sak, medan skottning av mjukt växtmaterial kan vara mera känsligt då jordskorpan är tunn och specialanpassad.
På senare år har gröna tak och väggar och urban odling blivit populärt och Skyline har skrivit om detta innan, klicka på länkarna nedan så kan du läsa artiklarna.
Matti Shevchenko Sandin
www.Stockholmskyline.se
Trädgårdar på väggen – Klicka här
Urban odling – miljö, mat och rekreation Klicka här
Ja!!! Mer gröna tak så underbart!! Någon finurlig typ får lösa vinterproblemen.
Det är väl bra med gröna tak och allt det där. Det som sällanETAs upp är de plastmaterial som ska till för att de ska kunna fungera på så stora ytor. Utseendemässigt blandar man ihop dem med torvtak av traditionell typ, men så är inte fallet. Plastmängden, d v s råolja, ökar konstant i samhället och mycket lite återanvänds eller kan återanvändas. Nedbrytningsprocessen för hårdplast för tsk bör ligga på ca 1000 år. Svindlane tid för att vi ska trösta vårt samvete i ca 70år med lite gröna tak i Sthlm. Förbjud byggplast i stan istället. Det fanns knappt förrän på 60talet i byggen.