Ola Andersson beskriver som vanligt knivskarpt problemen vi har med utbyggnaden av Stockholm:
”Det är ett faktum att Stockholm i tjugo års tid har misslyckats med att bygga bostäder i den takt staden växer. Bostadsbristen är sedan länge ett grundläggande faktum i stockholmarnas liv, och blir för varje år mer akut.”
Han kritiserar ”superförorterna”, de som likt Vällingby och Skärholmen skall byggas ut till regionala kärnor. Alltså inte låta innerstaden växa. Han påpekar att innerstaden idag är knappt större än för ca 70 år sedan och att 80 % av innevånarna redan bor i förorter och innerstaden har idag blivit ett reservat för höginkomstagare. Inga nyheter, men det tåls att höras på nytt.
Att planera för dyra nyproduktioner långt ut är alltså inte bra. Det kommer med all sannolikhet bli dystert där och innerstaden kommer att fortsätta bli ett hett mål att sträva efter. En ekonomisk omöjlighet för de flesta som samtidigt måste köpa jättedyr nyproduktion på mindre attraktiv plats. Andersson föreslår i flera punkter hur detta kan undvikas. En av de viktigaste är att närförorterna får smälta samman, att ordentliga gatunät dem emellan som kan bebyggas, inte de isolerande motorvägsstrukturerna. Det borde lätta på trycket.
Andersson understryker att Sverige behöver en stor stad som kan härbärgera alla:
” En stor stad där var och en fritt, på egen hand eller tillsammans med likasinnade, har rätt att leva inom de gränser lagen sätter, oberoende av vilka politiska åsikter, kulturer, raser, religioner eller sexuella preferenser som uppfattas som normala.”
Det är bara att instämma. Sluta med att fortsätta förlegade system, om än med ”innerstadskänsla”, och skapa den stad vi drömmer om med fler noder för fler människor.
Läs hela debattartikeln i DN här
Matti Shevchenko Sandin
Det där med att låta förorterna växa samman är inte alla gånger okontroversiellt.
I sin bok, Vykort från Utopia, tar Ola Andersson upp just detta. Han menar att man på 80-talet började betrakta den kommunala markreserven som ”grönstruktur” och att detta lagt hinder i vägen för en sammansmältning av förorterna.
Hans förslag är ett övergripande grepp där man ger ett ordentligt skydd till de verkliga gröna kilarna medan resten betraktas som kommunal markreserv. Det är ett mycket bra förslag. Om man inte bestämmer sig för vad som är skyddsvärt och vad som inte är, leder det troligtvis till halvdann exploatering överallt.
Ola Andersson nämner även problemet med Nimbyism, att stadsmänniskorna faktiskt måste acceptera stadslivet. Med långsiktiga stadsplaner tror jag man slipper mycket av dessa problem.
Niklas Öhrström
Boken, Vykort från Utopia, är rekommenderad läsning för alla med intresse för Stockholm.
Noterar din kommentar om att stadsmänniskan måste acceptera stadslivet. Men förutsättningen för att människor ska ha ett bra stadsliv, är att det finns grönområden för rekreation och återhämtning. Förstår att du vurmar för att bygga mycket och bygga högt, och tillhör dom som vill göra Marieberg till ett lilla Manhattan. Men då ber jag dig också notera hur viktigt Manhattans gröna stråk, Central park är. Ingen arkitekt skulle komma på idén att bebygga den. Men vår ”Central park”, Konradsbergsparken, vill ni göra till ett ”sammanhållet innerstadsområde”.
Har sett det förslag du och dina kollegor i Yimby har lämnat med anledning av förtätningen av Marieberg. Där tas minsann inga hänsyn till en av stadens viktiga gröna kilar, det av den legendariska stadsparksplaneraren Holger Blom utvecklade grönstråk från Rålambshov till Fredhäll. I den gamla sjukhusparken Konradsberg föreslår ni att gator dras, att bebygga parken med rader av hus upp till 50 våningar höga. Det blir en total slakt av den unika parken, som dessutom är oerhört viktig ur klimatsynpunkt. Området norr om parken är oerhört belastat av buller och luftföroreningar, som redan idag överstiger tillåtna värden. Var bor ni arkitekter själva? Är det någon av er som bor i högre hus än de som är gängse på Östermalm, med närhet till lugna gröna stråk?
Varför tror ni att så många innerstadsbor flyr ut till land och skärgård så fort de är lediga? Kanske för att de vill bort från stadslivet med asfalt och betong.
Städer är väl till för människor – eller. . . ?
En stad bör ha många och bra parker. Ren natur kan vi dock ha utanför staden. Jag förespråkar att bygga mycket av den anledningen att Stockholms förortslandskap med sin isolerande struktur. Dessutom växer stadens befolkning snabbt – Sedan slutet av år 2004 har befolkningen ökat med drygt 225 000 invånare, vilket är lika många som bodde i innerstaden 1980.
Jag har inte skrivit något om Manhattan. Det är du som gör det.
Sedan ställer jag mig frågan hur man skulle ta hänsyn till några gröna kilar i ett yttrande som handlar om Marieberg. Där finns inga gröna kilar (http://sv.wikipedia.org/wiki/Stockholms_gr%C3%B6na_kilar). Däremot kan en god förtätning av Marieberg (och i det övriga halvcentrala bandet) leda till att exploateringstrycket på de riktiga gröna kilarna minskar.
Frågan är varför du menar att gator skulle vara dåliga. Gator handlar om offentliga rum och överblick (t.ex för att underlätta kopplingen till Thorildsplan). I YIMBYs förslag blir det inte fler korsande gator än det är idag, men de får en smartare placering. Om du läser YIMBYs yttrande ser du att syftet är att motverka privatiseringen av Konradsbergsparken. Den har i vissa delar en halvoffentlig karaktär men detta förstärks i och med staden förslag. Med YIMBYs förslag blir det alltså mer urav offentligt gestaltad park och det blir lättare att hitta till t-banan.
”Har sett det förslag du och dina kollegor i Yimby”
YIMBY är ett nätverk för stadsbyggnadsintresserade. Det handlar inte om någon profession utan om ideellt arbete. Sålunda är det inte frågan om kollegor.
”I den gamla sjukhusparken Konradsberg föreslår ni att gator dras, att bebygga parken med rader av hus upp till 50 våningar höga”
Vi pekade ut ett par ställen där högre hus kunde vara motiverat (för Konradsbergsparkens del för att skärma av mot trafikleden i norr). Som höghus menade vi byggnader på mellan 13 och 50 våningar. Varför skulle det enligt dig bli en total slakt av Konradsbergsparken genom att effektivt skydda den mot trafikbuller?
”Var bor ni arkitekter själva? Är det någon av er som bor i högre hus än de som är gängse på Östermalm, med närhet till lugna gröna stråk?”
Jag är inte arkitekt. Som jag skrev så är YIMBY ett nätverk där alla, såväl arkitekter som andra, är välkomna att bidra.
”Varför tror ni att så många innerstadsbor flyr ut till land och skärgård så fort de är lediga?”
Frågan är varför så många ändå väljer att bo i staden och att fler vill bo där än som får plats idag. Att folk på semestern åker iväg till landet, charterresa eller till andra städer handlar nog om behovet av variation.