-
Skyline
Vi är emot skyskrapor och fler höga hus i innerstaden och för en utveckling av god stadsstruktur i hela Stockholm.
-
Veckans Skyline
-
Stöd kampen med Skyline för en mer human stadsplanering. Gå
med i vårt nätverk och få inbjudningar till seminarier och annat. -
Skriv om ditt stadsrum
En stad består av många olika rum. Alla har olika uppfattningar och känslor inför dem. Beskriv ditt och skicka in till oss på [email protected].
-
Senast publicerat
-
Senaste kommentarer
- Kerstin Westerlund Bjurström om Planen om Sturegallerian klubbad
- Owe Selling om Ny modell – En påminnelse om rivna citykvarter
- Bo Eliasson om STOPPA HÖGHUSRASERIET – inbjudan till dialogmöte
- Katarina Hjördisdotter von Uexkül om PROTEST MOT FÖRSLAG TILL RIVNING OCH NYBYGGNATION VID VALHALLAVÄGEN / JUNGFRUGATAN
- Leif Kärrberg om Ladda ned ”Hur kunde det bli så här?”
-
Arkiv
-
Forskning
-
Sök
-
Kategorier
- Byggnadsvård
- Citat
- Debatt
- Demokrati
- Får det gå till så här?
- Forskning
- Gästkrönika
- Gästskribent
- Gestaltning/Stil
- Hållbarhet
- Höga hus
- Infrastruktur
- Kerstin reflekterar
- Livsmiljö
- Lost opportunities
- Lyckade projekt
- Nobel Center
- Okategoriserat
- På resa
- Press
- Rivningar
- Samhällsekonomi
- Skrivelser
- Skylines
- Skyskrapor
- Slussenfakta
- Stadens Rum
- Stadsbyggnadsnätverket Nyhetsbrev
- Stadsfilosofi
- Stadskaraktär
- Stadsplaner
- Val
- Västra City
- Veckans Skyline
-
-
Sidor
Arkiv för februari 2013
Arkitektsagor
Ofta presenteras fantastiska bilder på ny arkitektur i bekymmersfri miljö – lätta färger får byggnaderna att vibrera i solljuset och glasbyggnader tenderar att bli som lätt färgade hägringar i stadslandskapet. Är det så i verkligheten? Anders Almér har tittat närmre på det
Läs vidare| Kommentarer: 1 kommentar
Hotell istället för bostäder
Nu skall ägaren till Gallerian vid Hamngatan i Stockholm satsa på hotell. Swedbank som är hyresgäst skall flytta och då passar det att bygga om lokalerna till hotell. Det har funnits tankar på hotell tidigare i dessa kvarter. Jag säger dessa kvarter, de var nämligen fyra stycken fastän det idag bara ligger en koloss där. Politikerna hade …
Läs vidare| Kommentarer: 1 kommentar
Veckans skyline
Nya och höga byggnader skall ge Stockholm en än mer intressant siluett brukar det heta. Denna bild illustrerar hur illa det kan gå när man koncentrerar sig på byggnaden och inte omgivningen. Tack till Bitte Liberg för fotot!
Läs vidare| Kommentarer: Kommentera
Blandad stad som försvann
En galleria eller jätteköpcenter verkar vara den enda trollformel staden kan komma upp med när det skall planeras nya områden. Ut med det gamla och in med det..nya? Kerstin Westerlund Bjurström reflekterar över Söderstaden som skall anläggas i Slakthusområdet. Befintliga mindre verksamheter sopas bort och jätteföretagen kommer in. ABC-staden har fått en ny skepnad.
Läs vidare| Kommentarer: 3 kommentarer
En tragisk norgehistoria
Inte bara feltänkt ur ekonomiskt synpunkt för hur småföretagare skall överleva i en liten stad, utan även ur ett estetiskt perspektiv är Stathelle i Norge ett avskräckande exempel. Platsens identitet har knappast tagits tillvara och kritiken växer sig nu stark mot hur man med kortsiktiga idéer kan orsaka grova systemfel för framtiden. Anders Almér skriver om detta
Läs vidare| Kommentarer: Kommentera
Limhamn – en kluven stadsdel
Limhamn är en stadsdel i Malmö sen 1915 då Limhamns köping inkorporerades. Då bodde 11 400 personer i Limhamn. Idag har Limhamns församling drygt 23000 invånare. Stadsdelen ligger nära Öresund och det är en attraktivt att bo där. Det byggs också eller snarare planeras byggen i omedelbar omgivning.
Läs vidare| Kommentarer: 2 kommentarer
Post Car(d) Urbanism – var med och skapa din framtida stad
KTH lanserar nu ett stort forskningsprojekt alla kan delta i genom att registrera sig och lägga fram de idéer man har för framtida kommunikationer. Detta resulterar i ”post cards” som tas fram och illustrerar resultaten. En något nedkortad version av den innehållsrika pressreleasen följer nedan: – Det här är Sveriges största storskaliga crowdsourcingprojekt om …
Läs vidare| Kommentarer: Kommentera
Veckans skyline
Tack till Christina Lagerson för denna bild som fångar den industriartade arkitektur man tillåtit på senare år i Stockholm.
Läs vidare| Kommentarer: Kommentera
Slussen Plan B – ett sansat förslag
Behöver man gå över ån efter vatten i Slussenfrågan? Nej , tycker ”Slussen Plan B” som utgår från den befintliga lösningen och liggande detaljplan. Enligt detta förslag spar staden skattepengar i miljardbelopp både under och efter byggprocess i form av logistik med förkortad byggtid.
Läs vidare| Kommentarer: 5 kommentarer