Inte bara feltänkt ur ekonomiskt synpunkt för hur småföretagare skall överleva i en liten stad, utan även ur ett estetiskt perspektiv är Stathelle i Norge ett avskräckande exempel. Platsens identitet har knappast tagits tillvara och kritiken växer sig nu stark mot hur man med kortsiktiga idéer kan orsaka grova systemfel för framtiden. Anders Almér skriver om detta.
Norge har alltså liksom Sverige fått sin beskärda del av köpcentra. Man har dessutom genomlidit debatten om att ”vi kan inte hindra marknadskrafterna”. Dåvarande miljövärnsministern Torbjörn Berntsen (Arbetarpartiet) försökte 1993 få slut på köpmaskinerna och lyckades med att få ett femårigt stopp.
– Jag fick på käften. Näringslivet måste ju få utveckla sig fritt sa man. Det vi fruktade har nu slagit till.
Professorn vid Arkitekthöjskolen i Oslo, Jan Olav Jensen, tar till storsläggan:
– Det har inte gått upp för oss hur illa detta är för norska städer. Köpcentra är arkitektonisk doping och fullständigt ödeläggande för livet i staden. All liv slussas in i de inre världarna där allt från klimat till utbud är kontrollerat. Självklart är det komfortabelt för kunder och ägare. Men för staden är det helt kristartat.
Är det någon som känner behov av att göra jämförelser med vad som sker i Sverige? Någon?
Anders Almér
www.UrbantLokalt.se
Läs här i Aftenpostens artikel från november 2012
Länk till Timbro med författarna till boken ” Arkitekturens svarta bok” här
Kommentarsregler:
Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret publiceras inte. Väl mött!