HSB annonserar att de vill fira sitt stundande 100-års jubileum 2023 med en signalbyggnad i klass med Turning Torso i Stockholms innerstad. Tre arkitektbyråer ska bjudas in att tävla. Hur man tänkt att det ska stärka HSBs image och bidra till förbättrat bostadsbyggande framkommer inte. Det kanske är läge att påminna den nu pigga 90-åriga föreningen om de ideal som gjort HSB framgångsrikt och om hur det en gång startade.
HSB grundades i bostadsnödens Stockholm 1923. Idéen var att bygga kooperativt i egen regi för att skapa bra, billiga och trygga boenden utan att sänka kvalitén. De politiska vindar som blåst över landet sedan sekelskiftet hade nu resulterat i ett allt mer demokratiskt samhälle och detta manifesterades här i gott boende för de med låg inkomst. HSB var först med sopnedkast, badrum i varje lägenhet samt med moderna daghem för barnen. För att hålla nere kostnader och för att garantera en bostadsrättvisa till kooperationens medlemmar infördes en speciell HSB-standard.
Första byggnaderna stod klara 1924, där Skånegatan 104 brukar ses som första byggnaden. Vidare kan Kvarteret Metern, projekt i Röda Bergen och Kvarter Färjan som fina exempel på HSB ungdom. Idag har de ca 548 000 medlemmar i Sverige där alla har en röst.
Att man nu framhäver skyskrapan Turning Torso i Malmö när man ska manifestera sitt 100 årsjubileum i Stockholm är besynnerligt och illavarslande. TT i Malmö är visserligen en intressant byggnad och alldeles rätt för sin plats. Lika riktig som dess placering på yttersta kanten av ett nybyggnadsområde med utblick ut över stora vida havet är, lika fel är det associera till den när man talar om Stockholms innerstad. Där kan en skyskrapa inte tillföra utan enbart förvanska och förstöra värden. Man frågar sig vart de arkitektoniska idealen tagit vägen?
Att bygga skyskrapor är extremt dyrt. Inte heller kan en skyskrapa ses som miljövänlig som det så ofta marknadsförs, de kan endast vara miljövänliga i förhållande till andra skyskrapor. Allt för mycket betong och stål, hissar och andra installationer behövs bara för att få byggnaden att stå upp och fungera, inte för att bo i, trots att de ”vill vara en aktiv förebild inom kliamtfrågan i branchen”.
Detta rimmar illa med den sparsamhet, kvalitet och framsynthet som en gång Sven Wallander initierade till fördel för alla. Att använda medlemmarnas pengar så illa i dessa tider då vi återigen har en bostadsnöd känns snarare som ett Dallas-projekt från 1980-talet än det hållbarhetspräglade 2010-talet.
Tänk hur stora, fina och mångfunktionella bostadsområden i kvarterstad som HSB med all sin kunskap över tid skulle kunna skapa i Stockholm istället för idéen om den ”spektakulära” byggnaden som idag känns alldeles passé. Man drar paralleller till Malmös uppsving som är oriktiga – det var inte TT utan Öresundsbron som bidrog till det.
Stockholm behöver inte den typen av markeringar. Spektakulärt och nydanande vore om HSB istället gick ned i sitt arkiv för att hämta upp den trollformel man en gång så framgångsrikt tog fram för att utifrån dagens situation vidareutveckla denna och förvalta sitt arv istället för att slänga slantarna på en politisk populistisk bluff om hållbar framtid.
Kerstin Westerlund Bjurström
Matti Shevchenko Sandin
Skyline har frågat HSB:s VD Håkan Falk och hans svar var:
”Hej Matti och tack för mailet. Som vanligt så blev vi lite feltolkade. Anledningen att vi tog upp Turning Torso är att det antagligen är HSB:s mest kända hus. D.v.s. alla vet vad Turning Torso är eller att man vet vem som byggt det. Vårt syfte är att åstadkomma ett hus som blir lika känt. Att bygga högt är inte syftet. Turning Torso är en skulptur som man fyllt med bostäder. Vi vill bygga bra bostäder som tillsammans kan bli ett vackert konstverk. Hälsningar Håkan”
Vi tackar för svaret!
HSB:s pressrelease här
Kommentarsregler:
Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret publiceras inte. Väl mött!
Är det Västra hamnen i Malmö på bilden? Det har ju blivit omskrivet för sin stadsmässighet och sin goda arkitektur….. Men på bilden ser inte jag någon ”stad”, enbart visuellt kaos (med eller utan TT). Det är ju bara att jämföra med Röda bergen på bilden nedanför….
Om ambitionen att bygga ett ”torn” i Stockholm eller inte är svårt att ha en åsikt om än. Väldigt mycket beror på hur det utförs.