I infarten till våra städer ser det oftast ut som ett mischmasch av vägar, lagerlokaler och ”skyltfönsterbyggnader” med reklamslogans på. Förtas inte upplevelsen av den stad vi närmar oss? Skönhetsvärlden och kulturlandskap förfulas i rasande takt. I Danmark har man reagerat starkt på detta och Anders Almér har följt upp ämnet:
I danska Jyllands-Posten 25 mars, har ordföranden för Statens Kunstfond, arkitekten Lars Juel Thiis gått till angrepp mot kommunerna för att de tillåter fula och billiga byggnader längs motorvägarna.
Det är ett arkitektoniskt förfall på gång i Danmark menar Lars Juel Thiis. Det värsta exemplet är en stor flygmaskin som ställts upp intill motorvägen i Skanderborg.
– Jag kan inte tänka mig ett större förlöjligande av det danska kulturlandskapet än detta flygplan, säger han.
För att vrida utvecklingen i motsatt riktning kommer Statens Kunstfond efter Påsk att utlysa en arkitekttävling som skall resultera i en idékatalog till inspiration för kulturministern. Initiativet har väckt kritiska röster som menar ordföranden utsett sig själv till smakdomare och att Thiis har ”haft en dålig dag” osv. Kommunerna gillar inte pekpinnar. Thiis säger vidare:
– Ingen – och absolut inte staten – sysslar med hur Danmark skall se ut i framtiden. Kommunerna kan i verkligheten styra och ställa efter behag.
Thiis menar att det är alltid fokus på stadskärnorna men frågar sig om man har nog fokus på det som ligger utanför städerna och riktar en bredsida mot det sätt som kommunerna låter vackra natursträckningar förfalla med fula byggnader som ödelägger landskapet och får det till att förfalla.
Det är just motorvägssträckan E45 mellan Vejle och Horsens, som denne arkitekt upprörs över. Vi har många exempel även i Sverige. Finns det någon som likt Lars Juel Thiis höjer rösten? Vi har en motsvarande myndighet, Statens Konstråd, som har ett samverkansprojekt där det heter så här i beskrivningen:
Visionen för Samverkan om gestaltning av offentliga miljöer är att långsiktigt stärka den arkitektoniska och konstnärliga gestaltningen av offentliga byggnader, platser och landskap.
Det låter ju bra och bilden som illustrerar texten tyder på ett intresse för det problem som man tar upp i Danmark. Men när man läser vilka projekt som man hittills satsat på så är det inget som ligger i närheten av den danska problemformuleringen. Jag ringde Statens Konstråd och talade med Henrik Orrje som är enhetschef på Statens Konstråd. Hans kommentar är följande:
Debatten i Jyllands-Posten är intressant och frågan är aktuell även i Sverige! Genom regeringsuppdraget ”Samverkan om gestaltning av offentliga miljöer” åren 2010-2013 har Statens konstråd tillsammans med Riksantikvarieämbetet, Boverket och Arkitekturmuseet i 13 projekt kunnat pröva nya former av samverkan för att fördjupa och bredda synen på gestaltning och offentliga miljöer. Uppdraget har visat att utformningen av en offentlig miljö i hög grad bestäms i tidiga planskeden. Därför är det intressant med de inlägg i Jyllands-Posten som just betonar värdet av att lägga större omsorg på gestaltningsarbeten i tidiga idéskeden.
I slutet av 2013 kommer en publikation om uppdraget som är riktad till kommuner, landsting, regioner och privata byggherrar. Målet är att satsningen ska öka debatten och intresset för vilka kort- och långsiktiga motiv som ligger bakom gestaltning av ett brett spektrum av miljöer som parker, stadsdelar, sjukhus, skolor, bostadsområden, landskap etc.
Anders Almér
www.urbantlokalt.se
Kommentarsregler:
Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret publiceras inte. Väl mött!