Att planera med sinnena

800px-Kristianstads_teater

Erika Wörman återkommer i denna text om vikten av humanistisk stadsplanering. Behovet av tvärvetenskapliga diskussionsrum är stort, olika discipliner måste undersökas när stora misstag begås lätt och arkitektur och stadsplanering inte integrerar behovet av variation och sinnlighet. Modernismen slog sönder det klassiska sättet att planera städer. Detta tar de flesta avstånd i från idag och områden anläggs ofta med kvartersformer. Ändå finns kvardröjande drag  med funktionsseparation och förenklade huskroppar som inte skapar efterfrågad variation och charm.

Arkitektur som symbolik

Vi måste betänka vad humanistisk formgivning skall innehålla för att få människor att må bra. I det perspektivet måste vi undersöka vad arkitekturens symbolik betyder för våra fem sinnen. Alla bilder är symboler och all byggd miljö innehåller dessa. Det vi ser i konsten tolkar vi in i vår verklighet. Den vetenskap som skall undersöka är inte bara perceptionspsykologin utan även semiotik – vetenskapen om tecken. Oavsett om vi vill det eller inte så påverkar arkitektur och urban miljö alla, medvetet och undermedvetet.

Attraktiv  miljö ger oss positivt intellektuella fördelar. Sådana samband kan påvisas med besök i naturen samt i vissa genrer av musik. Avbildningar som måleri och fotografi av naturen ger oss samma psykologiska fördelar som om vi ser dem i verkligheten. Många av våra nybyggda områden tar inte hänsyn till dessa värden. Resultatet blir att dessa nya urbana områden blir för monotona och saknar identitet. Attraktionsvärdet hos dem blir beroende av andra närliggande attraktioner som exempelvis en äldre charmig stad eller ett livligt stadscentrum.

Vår förmåga att tänka i rumslighet och perceptionsförmåga

När alla gator och byggnader ser likadana ut blir det svårt att minnas dem eller hela stadsdelar. Detta kommer att göra oss förvirrade och obekväma eftersom vi har svårt att komma ihåg var vi har varit och vi får besvär att orientera oss. En bekväm tätort har en form där byggnader, gator och offentliga platser har olika utformning och samarbetar för att skapa en begriplig och logisk struktur.

Alla delar är sammankopplade på en väldefinierad, hierarkisk ordning baserad på platsens förhållanden, innehållet i staden och i symbios med landskapet. I modernistisk planering har hela kvarter ofta samma färg och utförande. Detta gör att vi uppfattar dem som en gigantisk helhet i stället för enskilda byggnader. Resultatet blir att vi har svårigheter att uppfatta dem – det är för få detaljer att hålla fast vår perception och minne vid.

Erika Wörman

 

Inlägget kan ses som en tips till Nordins tankar om nedgrävd tunnelbana och utbyggd stad här

Kommentarsregler: 

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret  publiceras inte.

Kommentering är avstängt.