Det är dyrt att bygga högt – såpass dyrt att inte ens arkitekten ansågs sig ha råd att bo högre än 30:e våningen. Staden valde att rea ut marken för att få ekonomin i bygget att gå ihop. Får det gå till så?
Enligt ett Tjänsteutlåtande från Exploateringskontoret, Dnr E2014-00015, får Oscar Properties rabatt på markpriset när de bygger Hjorthagsskrapan. Under rubriken ”Ekonomiska konsekvenser för staden” kan vi läsa:
”Markpriset är förhållandevis lågt per kvadratmeter ljus BTA jämfört med prisnivåer givna i Norra Djurgårdsstaden. Markpriserna utifrån uppgörelser de senaste åren varierar huvudsakligen inom spannet 20 000 – 25 000 kr/kvm ljus BTA. Anledningen till det lägre priset är att byggkostnaden är avsevärt högre jämfört med ett mer normalt projekt. Huset är ovanligt högt, har en lång byggtid på en begränsad yta.”
Enligt Boverkets rapport ”Markpolitik och kommunala markpriser” (2005) gäller följande i Kommunallagen:
”Kommunallagens likställighetsprincip anger gränserna för kommunernas handlingsutrymme vid försäljning av mark. Den allmänna uppfattningen är att mark som säljs av kommuner för bostadsändamål skall säljas till marknadspriser. I princip måste kommuner överlåta mark till externa köpare till marknadspris oavsett vad marken är bokförd till i kommunens redovisning. Det är alltså i princip inte tillåtet att överföra kommunal egendom i annans ägo till priser under marknadspris.”
Är det någon i nätverket som kan bedöma hur lagligt Stockholms Stads agerande är?
Skyline
Artikel i DN: här
Kommentarsregler:
För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.
Egentligen inte så dumt. För det öppnar dörren även till den klassiska arkitekturen som på kort sikt är dyrare. Men för subventionerat markpris så..
Kanske ska frågan om lagligheten ställas till stadens revisorer ?
Har f.ö. inte skuggan av skyskrapan lagts ut lite väl kort på bild nr 1 ?
Bild nr. 2 har utformats så att endast skuggan av fackverket syns.
Ska man verkligen vill ge bort mark till folk som vill betala för dyra bostäder? Märklig omvänd Robin Hood-politik.
Eller gör man så bara för att få igenom en politik som inte håller? ta ur kampanjkassan!
Nu är jag inte helt säker, men om jag har förstått det rätt så är det ju inte markpriset som är lågt, utan priset per BTA, vilket verkar vara priset per kvadratmeter yta i huset. Det står ju inte i rapporten som länkas vad priset per bruttoarea är, men det är 320 lägenheter för 400 miljoner. Om man räknar med att varje lägenhet är 80 kvm blir det ca 16,000 kr/BTA.
Om man istället hade byggt ett niovåningshus med samma golvyta per våning, och staden hade sålt marken för 25,000 kr/BTA så hade marken gått på typ 130 miljoner. Det lustiga är ju att vad som anses vara marknadspris för en hög byggnad är mycket mer, för exakt samma mark, som marknadspriset för en lägre byggnad. Hade man velat bygga parkering hade det säkert varit ganska nära gratis. :-/
Fast detta är ju lite löjligt. Att staden ”rear ut” marken innebär i detta fall antagligen att man i slutändan får in mer pengar. Att mark säljs efter mängden bebyggd ljus yta gynnar gles och låg bebyggelse på ett för staden onyttigt sätt.
En jämförelse kan göras med ifall det på platsen istället bara skulle byggas 8 våningar, med full pris på ljus bebyggd yta. Jämfört med att ta ut en lägre ”täthets-avgift” på tre gånger så stor byggnad blir ju i slutändan mer pengar för samma mängd mark.
Fast det står ju fortfarande att de vill sänka priset p ga den höga kostnaden.