Stort drama präglade förra året. Hus revs, trots löfte om bevarande, andra hus skulle rivas för ”Stockholm i framtiden”. Slussendramat fick ny vändning och stadshusledningen bytes ut. Ett händelserikt år där sociala medier spelade en stor roll.
2014 var ett märkligt år inom stadsbyggnad. Allt ställdes på sin spets med start av chockrivingen av Klockhuset vid Norra station. Tornet skulle sparas, enligt politiker, men dåvarande stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius godkände rivningen 24/2 och teglet hamnade på Blocket. Hon fick senare ursäkta sig och efter det försvann hon allt mer in i dimmorna i stadshuset. Rivingen rev upp ett sår i Stockholmarna och även om det proportionerligt inte kan jämföras med Klara, så var det dit parallellerna drogs. Politikerföraktet nåde nya höjder. När det senare kom fram att hon stödde en eventuell rivning av Astoriahuset flygel från 1880-talet blev folk tokiga.
På några dagar stoppades detta och de kalla kalkylerna som hon ”hade stort förtroende för” blev än blekare i dagens ljus. Man kan helt enkelt inte sitta och spela videospel med staden. Allt som skall ersätta äldre byggnader betecknas som ”intressant arkitektur” bestämt av några få. Antikvarier och annat ”krafs” som Stadsmuseum hade länge pekats ut som bromsklotsar, men fick nu äntligen visa att det inte bråkar bara för att. Politikerna hade länge framställt sig som välvilliga volontärer för att få Stockholm någotsånär till ”världsstad”, detta med hjälp av kopior av diverse höghus runt om i denna ”värld” de inte ansåg att de var del av. Dumt.
Nästa stora, och pågående bråk, är Tullhuset med magasin på Blasieholmen. Två privata aktörer donerade pengar OM de fick bygga ett Nobelcenter på Blasieholmen med konsekvens att en bevarad maritim miljö skulle raderas. Alla knep och pengar är tillåten i processen då Tullhuset framställs som rivningsmoget p g a de renoveringar som skett, detta av välrenommerad annars så bevarandeinriktad kommitté. Och Sten Nordin hakade på och skålade på båttur om hur fantastiskt detta skulle bli för lilla Stockholm och gav löfte tomten till projektet. Nobelpristagare skulle äntligen kunna få se staden på vattnet etc. Att Nobelpristagare mest är glada för att få Nobelpriset diskuterades inte.
Att läget är mycket konstigt för en byggnad som har med vetenskap att göra (Blasieholmen är mest känt för konst) har inte förklarats närmre. Det viskas om att ena donatorn som äger Grand Hotel behöver mer kongressyta. Den andra donatorn är osäkert varför. De tillverkar lågpriskläder. Caroline Silfverstolpe har framgångsrikt och sakligt lett kampen om att förlägga Nobelcenter på annan, mer passande plats, och att bevara och fräscha upp platsen bakom Nationalmuseum. Poängerna med att förlägga ännu en i raden av ad-hocbyggnader på annan plats än där den enbart skulle dominera, skapa tråkig kontrast och orsaka känslosvall är långt fler än att bygga upp det där det som minst behövs.
Slussen – inget har undgått den intensiva och infekterade debatten om Slussen. efter år av aggressivt marknadsförande av ett projekt som kommer att kosta stockholmarna tid och massor av pengar började stjärnglansen falna. Bit efter bit analyserades bort, förfuskade pr-bilder utskickade av staden uppdagades. Bussterminalen i Katarinaberget visade sig vara allt annat än byggklar. Farliga tunnlar, konsthistoriska världen, vattenmängder etc och motplaner var i pressen var och varannan dag.
Stigbergsgruppen gjorde ett otroligt arbete med att rekonstruera ”Nya Slussen” i film och fick med ens stor framgång. Plan B som varit det dominerande motförslaget började vinna intresse hos politiker. De yngre stadsborna visade sig inte alls vara glada över den halvgamla nyheten ”Nya Slussen”. Debaser och Kolingsborgsklubbarna som gett Slussen en kulturellt påslag skulle ut. Plötsligen var det inte bara den klassiska ”nej-till-rivning-kåren” som gärna porträtteras som äldre som stod på barrikaderna. De unga som annars så gärna lyfts fram som bygglada i märkliga enkäter som så ofta visar sig vara meningslösa eller riktade. Vilka vill ha Nya Slussen nu? Stressade småbarnsföräldrar?
Det ryktas om att nuvarande ledning i Stadshuset vill fortsätta Nordins bygge. Den pågående utredningen enbart är teater. Skönhetsrådet har presenterat en variant av ”Nya Slussen”, vilket är bra av dem, men tyvärr stämmer den illa med trafikflödet. Vad händer nu? 2015 blir ett intressant år för Slussen. Tydlig är att sociala medier har stort inflytande. Facebook-grupper dyker snabbt upp när aktion krävs. Folk är inte längre stumma betraktare när pr-bolagen bjuder upp till dans med byggbolag och glada politiker. Man tar sitt ansvar som stadsbo.
Naturligtvis tog valet en stor del av stadsbyggnadsdebatten. Samma gamla argument manglades fram och tillbaka och det slutade med att Stockholm fick ny ledning. Nordin, Kevius och Ankersjö försvann. Tyvärr har inte nya ledningen direkt profilerat sig mer än bråket om Bromma flygplats. Ett säkert bråk där man kan ana utgången när svensk handel och regeringen sagt sitt. Vad händer med alla trista planer som lagts fram tidigare?
Föregående stadhusledning, minus folkpartiet, koncentrerade sig främst på hushöjder, gärna högst i Sverige, och inte på platsen eller arkitekturen. Stockholm Waterfront som skulle bli ett sådant otroligt tillägg i stadens skönhet. Numer är det ett gott exempel på hur illa det går när denna ”världsstad” skall byggas med nya friska tag. Stockholm Waterfront är utsett till en av stadens fulaste byggnader. Orgelpipan börjar sticka upp, detta bygge som enligt moderaterna skulle bli så… ja hur var det nu? Det ser mest ordinärt och stort ut. Våra bostadsområden som så omsorgsfullt fick en kickstart med Hornsberg verkar inte heller få folk att trilla baklänges av beundran.
En förhoppning för 2015 är att man på allvar tar ögonen från kalkylbladet och ser vad som kommer att finnas i framtiden. Stockholm har nog med gallerior, köpcentran, motorvägslösningar, påbyggnader och punkthus. Det vi behöver är en tydlig politik som värnar om den miljö som finns, ser värden och slutar vara rädd för vad eventuellt någon arkitekt Shanghai anser. Kompetensen finns faktiskt redan här.
Matti Shevchenko Sandin
Kommentarsregler:
Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret publiceras inte. Väl mött!
2 kommentarer