Arkitektoniskt bottennapp på Kungsholmen

Kvarteret Glädjen

Stockholm är en av världens vackraste städer… eller är den det fortfarande? Protesterna rasar på internet om vilken utformning byggena har och nu har ännu ett magplask letat sig in på en av stadens bästa tomter.

Om någon månad är det inflyttningsklart i Kvarteret Glädjen som ligger i gränszonen mellan Kungsholmsstrand och Hornsberg. På ett tidigare obebyggt bergsknalleparti reser sig nu en länga hus. I förtätningspolitikens anda så är kanske platsen inte så tokig, en av de vackraste utsikterna i staden med Karlsbergs slott, ett prunkande koloniområde strax nedanför och ett fint promenadstråk med Fridhemsplans bekvämligheter i närheten. Tyvärr är huset verkligen ett typexempel på hur andefattig och hafsig arkitektur kan te sig.

Karlbergs_slott

Grannen snett mittemot, Karlsbergs slott, ståtar med mycket enkel men vacker arkitektur som hållit i flera århundraden. Foto: Johan Fredriksson

Det blir nästintill löjligt när man ser Jean de la Vallés välkomponerade huvudbyggnad med Gjörwells flyglar på Karlberg mitt emot och så detta praktexempel på 2010-talets ekonomipaket till hus. Vad betyder alla ord som ”spektakulär”, ”världsklass” och ”stjärnarkitekter” när några av stadens bästa platser slumpas bort till förenklad, klassisk förortsarkitektur från förra seklet?

Reklambilden för ett par år sedan avslöjade inte mycket. Bild: Peab

Reklambilden för ett par år sedan avslöjade inte mycket. Bild: Peab

Det svider att inse att Stockholms politiker mer än gärna låter bottennappen pågå i tradition av Waterfront, Orgelpipan och Nobelcenter. Om dessa skall tillhöra ”spektakulär arkitektur” så är det begripligt att det får gå så illa med vardagsarkitekturen. Men inte ok. Det är verkligen dags för skärpning och låt Skönhetsrådets status återställas och uppgraderas. Någon måste kunna få hantera sådant så vi slipper vi se 60-talets byggpaket än en gång.

Unknown

Lappa och laga utan känsla och kunskap skapar oftast inget mästerverk.

Stockholm lär vara en av världens vackraste städer – men hur länge till? Det naggas i kanterna, ”lagas” med fel material och förtroendet för att så länge man bygger i kvartersstruktur blir allt bra har fått överdriven tilltro. En ordentlig arkitekturpolitik med hållbart skönhetsperspektiv krävs. Det fega ”skönhet är subjektivt” är ett argument som är lika tomt som den arkitektur som klubbas igenom. Det är dags för en ordentlig arkitekturpolitik i Stockholm. Nu!

Matti Shevchenko Sandin

Läs mera om projektet här

Kolla in Facebookgruppen : Nyproduktion i klassisk stil här

Se även Arkitekturupproret här


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

2 kommentarer

  1. Sonja Brimberg den 24 augusti 2016

    Ja. För att inte upprepa texten säger jag bara:
    ”JAG HÅLLER MED!”
    Sonja

  2. Johan Nissen den 6 september 2016

    Det är häpnadsväckande att arkitekterna fortsätter som de gör. Det är ju helt givet att folk trivs bättre i miljöer med gamla klassiska byggnader och helst utan biltrafik. Det har de lyckats med i flera olika Europeiska städer. Varför inte i Stockholm?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *