Stadsbyggnadsverkets Nyhetsbrev

Bredvid Nationalmuseum. Illustration: David Chipperfield Architects

Här är Stadsbyggnadsverkets Nyhetsbrev 18-23:

Hej alla!

Jag lovade nyss alternativ till rivningarna: Alternativ till att riva Tullhuset och magasinen Blasieholmen. Vi vill i stället framhäva deras värde i en fin parkmiljö tillsammans med Nationalmuseum J J

180724 Bygg Nobelhuset i Nobelparken” https://www.svd.se/bygg-nobelhuset-i-nobelparken

”Bygg Nobelhuset i Nobelparken” | SvD

Tanken för hundra år sedan var att bygga ett Nobelhus i denna park, ett Nobelhus som inrymmer både förvaltningslokal och en högtidssal. Nobelstiftelsens styrelse ger då arkitekten Ferdinand Boberg i uppdrag att rita denna byggnad… Ännu finns möjlighet att återgå till tanken på ett Nobelhus i Nobelparken. Byggnaden kan som den närliggande Berwaldhallen till delar vara nedsprängd i berget, vilket gör att byggnaden framträder på ett diskret sätt i parklandskapet.

https://images-5.svd.se/v2/images/0454ad5f-8c03-4bbb-9dad-bc208145d837?fit=crop&h=833&q=70&upscale=true&w=1250&s=1ff5626ff87c6fbefaadce5ae432970a68635e3c

Kommentar: Placeringen är ganska nära  en hel rad av museer, t ex Sjöhistoriska och Tekniska museet som kan vara mycket intressant för dem som är intresserade av Nobelpriset.

Börshuset – med möjligheter för Nobelmuseet att expandera?!

Börshuset byggdes för börsen och invigdes 1776 av Gustav III. Användningen av lokalerna har skiftat. Börsen fanns här i 222 år och flyttade 1998 ända till Frihamnen. Svenska Akademien har sedan 1914 disponerat övervåningen i 108 år av sin 242-åriga existens. Akademien borde också kunna flytta – varför inte till sin beskyddares Kungliga Slott i samma stadsdel.

Nobelmuseet_, Börshuset i Gamla stan. Foto: Holger Ellgaard

Då skulle Nobelmuseet kunna disponera hela huset. När det gäller övervåningen ska hänsyn tas enligt byggnadens vårdprogram. ”I den näst intill intakta övervåningen ska framtida åtgärder anpassas till den historiska miljön”. Vidare: Också i källarvåningen och de två vindsvåningarna borde en del utrymmen kunna inredas för Nobelmuseet. Källarvåningens bibliotek har högt sittande källarfönster i djupa smygar och ursprungliga järndörrar. Övriga delar av källaren domineras liksom de två vindsvåningarna av teknikutrymmen med moderna ventilations- och kylanläggningar mm.

180915 Visning av Nobelmuseum I dag deltog jag i en visning av museet, till största delen en redogörelse för husets, Nobels och prisets historia samt att lokalen är för liten (den är liten, men mycket trevligt och effektivt utnyttjad) och att Nobel Center är vad man behöver och hoppas på. Därefter visades museets presentationer av prisutdelningen i Konserthuset, banketten i Stadshuset och av aktiviteter efteråt: Pristagarna får lämna minnessaker som visas, och studenter ordnar fest för dem på universitetet.  I museet finns en modell av Blasieholmsudden med Nobel Center och möjlighet att lyssna på en presentation av det. Foton:  Ulf Johannisson.

20180915_145755

  20180915_144750

Sista bilden ovan. Alla pristagare får handritat/målat diplom.

Fick just tips om lokaler för ett Nobelmuseet kvar i Börshuset: Museum vill hyra likkällare Av Elisabet Andersson 19 jun, 2008. Frågan om ett nytt Nobelmuseum i Stockholm har stötts och blötts i många år. I väntan på en permanent lösning vill Nobelmuseet utöka sina lokaler i Gamla stan. I ett brev till kulturdepartementet föreslår museichefen att en före detta likkällare, under gården mellan Börshuset och Storkyrkan, omvandlas till hörsal och utställningsutrymme. Stockholms domkyrkoförsamling ställer sig bakom planerna. Även församlingen behöver mer yta, och tanken är att både Nobelmuseet och Storkyrkan ska kunna använda den gamla källaren för publik verksamhet. Ombyggnaden beräknas kosta 30-35 miljoner. Kommentar: litet billigare än Nobel Center.

Stadsbyggnadsnätverket har i 10 år verkat för en vacker och trivsam stad för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras eller sparas  inte.

Kommentering är avstängt.