Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev

Här är  Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev 19-09:

Av Ulf Johannisson

Hej alla!
Vi har begåvats med en riktigt bra arkitekturdebatt. Jag hittade så bra artiklar och bilder att jag har kunnat hålla mina kommentarer korta, som vanligt med kursiv text. Glad Påsk och trevlig påskläsning!

Men först: Det är roligt att våra protester någon gång ibland leder till framgång! Jobba på så kanske du får diplom! 😉För det fick jag för ett tag sedan av Arkitekturupproret: För enastående insatser för att stoppa byggandet av Nobel Center på Blasieholmen och därmed värnandet av Stockholms karakteristiska möte med vattnet och bevarandet av en unik hamnmiljö från 1800-talet. 

Jag representerade hembygdsrörelsen med skrivelser i samråd och granskning och som föredragande i Mark- och Miljödomstolen. För samma fleråriga insats (ja det är jobbigt, men det känns så rätt, så tveka inte) diplomerades också Kristina Berglund, Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Fredrik von Feilitzen, Samfundet S:t Erik. Michael Lehorst fick också diplom för insatser i MMD, det avgörande steget. Engagera dig i en förening och få vänner där! Och Björn Tarras-Wahlberg fick motta diplom för sina opinionsbildande insatser.

Engagera dig här: Blasieholmens Vänner arrangerar möten om Stockholms skönhet med politiker lördagar kl 11-12 på Strandvägspontonen 17A:  27 april med L och ev. C — 4 maj med MP + KD — 11 maj med SD + ev. C — 18 maj med M — 25 maj med S + V. Och en stor avslutning 11 juni med en partiutfrågning på Nybroplan kl 12, primärt mot byggen av skyskrapor och höga hus samt årsmöte med Blasieholmens Vänner kl 16.30 samma dag åtföljd av en fördjupade diskussion.

Arkitekterna behöver tänka om. Inte de skönhetstörstande medborgarna Sydsvenskan 140401 Hus och städer kan byggas vackrare om arkitektkåren och allmänheten för en bättre dialog, skriver arkitekten Jerker Söderlind som idag kommer ut med boken ”Bygg det folk gillar”.

Vi ska sluta förkasta stadsdelar som inspirerats av äldre arkitektur som medeltidskopian Jakriborg utanför Lund, småstadskopian Järla sjö i Nacka, det klassiskt inspirerade bostadsområdet St Erik i Stockholm och det blivande kontorshuset i sen 1800-talsstil i Växjö, skriver arkitekten Jerker Söderlind. Bild: Johan Pihlemark

… det ”gamla” är /dyrare och därmed/ mer populärt än det ”nya”. Det är orättvist att bara rika människor ska få bo i sina drömmars stad. Alltså ska vi bygga mer som förr … skönheten sitter i betraktarens öga. Det är således medborgare utan arkitektutbildning som avgör om ett hus är vackert eller inte. Alltså borde vi ha medborgarrepresentanter istället för arkitekter i de juryer som avgör arkitekttävlingar…

Min kommentar: Politikerna i kommunernas beslutande nämnder släpper igenom de fula husen och rivningarna. Är det att vara medborgarrepresentanter, eller vad representerar de? I Exploateringsnämnder är markintäkter i fokus. I stadsbyggnadsnämnder …?

Husen blir högst i stan men saknar verkshöjd SvD 190405 Varför ska Stockholm få två höjdsjukehöga skyskrapor utan estetisk verkshöjd (originalitet)? Det är en fråga som vi som värnar stadsbilden och kulturhistoriska värden vill att Stadshuspolitikerna svarar på.

Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M), Mattias Roos, vd för SSM bygg, och finansborgarrådet Sten Nordin (M) presenterade 2013 planerna för norra Europas högsta bostadshus vid Telefonplan i Stockholm. Foto: Lars Pehrson. Kommentar: …och när S tog över fortsatte de att driva projektet. Det går inte att rösta bort dåligt byggande, ett demokratiskt underskott.

Medan städer på kontinenten … vårdar och rustar sina äldre stadskärnor och undviker skyskrapor gör Stockholm tvärtom. Det småskaliga originella och mycket uppskattade Midsommarkransen kommer att tappa sin karaktär om skraporna byggs. Nuvarande stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) lovade i en debatt i Kungsträdgården strax före valet 2018 att inga fler skyskrapor skulle byggas i innerstaden. Problemet är bara att Tellus Towers, 78 och 58 våningar höga, kommer att synas i stora delar av centrala Stockholm. Så mycket var det Larssonlöftet värt.

De många små stegens tyranni har lika stor betydelse som de stora projekten Okänsliga färgbyten vid fasadrenoveringar, 10-tals per år i många år, suddar ut innerstadens skönhet. Eller som nedan Omsorg och inte – egna bilder

190313 Antrop flyttar till Stockholmsverken https://www.fastighetssverige.se/artikel/antrop-flyttar-till-stockholmsverken-31374 Stockholmsverken är ett av Södermalms klassiska industrikvarter som AMF Fastigheter utvecklar till en ny plats för arbete, möten och umgänge.

Bild: AMF Fastigheter.

Antrop tjänstedesign och UX-byrå med kunder såsom Spotify, Swedbank och Naturvårdsverket. Det är ytterst viktigt för oss att vårt egna kontor också är en upplevelse utöver det vanliga. Den historiska miljön, industriella känslan och rymliga lokalerna som Stockholmsverken erbjuder avgjorde saken, säger Zandra Rauchwerger, byråchef. Kommentar: OBS Klassiska Stockholmsverken är modernt – ett dråpslag mot modernismen!

Belatchew Arkitekter ritar glasmonster Fastighetsnytt 190312 De och Castellum har vunnit en arkitekttävling i Norrköping avseende kontor och parkeringshus i Inre hamnen. Byggnaden, som kallas “Damen”, får ett läge vid torget, vattnet och ligger på gångavstånd till resecentrum. Kommentar: Glas i stor skala omöjliggör de flesta arkitektoniska uttryck.

Synsam öppnar Europas största glasögonaffär i Stockholm Fastighetssverige 140313 Studio Stockholm har utvecklat ett nytt koncept för Synsams flag ship store vid Norrmalmstorg. Vi har undersökt begreppet optik och materialiserat det i ett koncept där strukturglas i olika mönster och kulörer blivit konceptbärare. Det sköra glaset kompletteras av pålitliga och ärliga naturmaterial så som trä och sten. Kommentar: Färglöst, rätvinkligt, bara funktionellt, inget mer – helt enligt modernismens funktionalistiska teser.

Bild: Studio Stockholm Arkitektur

Framtiden Byggutveckling utvecklar Selma Stad i Gbg åt Familjebostäder Fastighetssverige 190311 Bild: Wahlström & Steijner. Kommentar: Ganska fint, men som så ofta utan takutsprång? Har påbud gått ut, om inte från kejsaren, så från Sveriges Arkitekter eller är det arkitektutbildningen? OK med takvinkel, men sedan får det vara nog! Och OK för runt hus, men sedan får det vara nog – gör det mörkgrått!

Uppdraget gäller 125 hyresrätter. Sernekes order är värd 315 mkr och avtalet ingår i projekt Selma stad som innebär en förnyelse av hela området kring Selma Lagerlöfs Torg som ursprungligen byggdes 1971 och är ett lokalt centrum i norra delen av Hisings Backa. Det planeras för cirka 1 000 bostäder, kontor, handel och service, idrottshall och nytt stadsdelshus med rum för kultur tillsammans med nya torgstråk och parkstråk.

Strålande visioner lurar politiker SvD 190305 Visionsbilderna flödar när Sverige bygger. De används inte bara för att ge en bild av hur en byggnad kan komma att se ut, utan också för att sälja in projekt till kunder. Genomskinliga byggnader, strålande solsken, grönska och lyckliga människor gör bilderna mer tilltalande.

Arkitekten Belmont Freeman menar att försköningen också handlar om en arkitektutbildning som är verklighetsfrånvänd: ”En digital bild kan vara en kraftfull konstnärlig eller teoretisk uppfattning, men det är inte arkitektur” (Digital Deception 2013). Själva idén och visionen av arkitekturen har blivit det viktiga. Men det genomförbara och den realistiska idén borde väga tyngst.

Den ideella föreningen Arkitekturupproret visar kontrasten mellan visionsbilder och verkligheten i ett blogginlägg http://www.arkitekturupproret.se/2018/06/ Se bilder nedan: Odenplan i Stockholm. Överst arkitektens smäckert böljande vision. Nederst: Verkligheten, som ledde till en ständig ström av öppet missnöje i tidningsartiklar och negativa nyhetsinslag.

Mer från Arkitekturupproret Övre bilden nedan: I Göteborg finns samverkanshuset (tjusigare ord för kontorshus) Glasiären. Visionen var just en genomskinlig glaciär. Och undre bilden: Mest påminner huset om ett gammalt kylskåp med fula magneter.

Politiker måste börja ställa krav på att visionsbilderna speglar hur byggnaderna kommer att se ut i verkligheten. Idéer om byggnaderna, som gestaltas i grått slask och ösregn, borde främjas. Fönsterrutor är ej heller alltid nyputsade.

Tusentals solcellsanläggningar på vänt i Sverige Intresset för solceller växer explosionsartat 190304  och tusentals anläggningar är nu i startgropen att installeras. Budgeten för det statliga investeringsstödet av solceller halverades dock i höstas – och räcker bara till en tredjedel. Kommentar: Bra att det är fart på solkraften. I hajpen gäller det att undvika onödiga negativa bieffekter i stället för att ångra sig efteråt. Det finns solpaneler som ser ut som tegelpannor – ge stöd till sådana. När det installeras solpaneler i stor mängd kan det annars komma upplevas som fult. Det är onödigt. Människan mår bättre om miljön är vacker än om den är ful.

Politikerna svängde efter Arkitekturupprorets lobbying arkitekten.se 190301 Efter intensivt kampanjarbete av Arkitekturupproret valde politikerna i Göteborgs fastighetsnämnd förslaget med arkitektur i klassisk stil – ritad av föreningens vice ordförande arkitekten Albert Svensson och Inobi. Albert Svensson har profilerat sig på att rita villor med klassiskt formspråk.

1900-talets arkitektur som en sekt av arktikturkritikern och matematikprofessorn  Nikos A. Salingaros. Den 9 mars 2019 besökte han Riddarhuset i Stockholm för att emottaga Stockholm Culture Awards pris för sina fraktal-baserade matematiska teorier om arkitektur, stadsplanering och design i syfte att göra detta mer anpassat för mänskliga behov. Priskommittén betraktar professor Salingaros som en av världens främsta samtida arkitekturteoretiker.

Salingaros artikel ”1900-talets arkitektur som en sekt” förklarar varför modernismens envetna försvarare tycks så obegripligt oemottagliga för både forskning, erfarenhet och vädjanden från allmänheten om en mänskligare arkitektur.

Bild: Steinhaus, Steindorf, Österrike (Günter Domenic, 1980)

190226 Fult och fint beror på sammanhanget Thomas Weslien‎ till Vackra Städer – Titta, dela och njut av pittoresk arkitektur. Många och kanske majoriteten i den här gruppen tycker inte om höghus. Vill därför visa två av de vackraste och mest spännande byggnaderna jag känner till: Chrysler Building och Empire State Building.

Lena Derfner Det är inte en fråga om att tycka om eller inte, det är en fråga om att passa in. New York är en stor, dynamisk stad med nästan lika många invånare som hela Sveriges befolkning. Där behöver man bygga högt. De har också en stadsplanering där skyskrapor och höghus kommer till sin rätt. Dessutom har de en nästan fyra kvadratkilometer stor park mitt inne i staden där folk kan njuta av stillheten och naturen. I Sverige har vi inget behov av att packa folk som sillar på höjden. Endast tre procent av vår landareal är bebyggd. Att smälla upp enstaka höghus lite hipp som happ mitt inne i befintlig, lägre bebyggelse, förfular också mer än någonting annat.

Sundsvall startar skönhetsråd arkitekten.se 190222 Efter en idé som väcktes för drygt tio år har Sundsvall till sist fått ett skönhetsråd rapporterar Sundsvalls Tidning. Jag hoppas kunna bidra med relevanta synpunkter, sedda från en verksam arkitekts synvinkel, säger planarkitekten Agnieszka Tolf som sitter med i rådet och representant från Sveriges Arkitekter. Kommentar: Sveriges Arkitekter propagerar för den enformiga modernismen och mot traditionell arkitektur som folk gillar. Ta in representanter för medborgarna i stället!

Ta vara på Gävle och Gästrikland och gör vårt landskap och livsmiljöer vackra, inte fula![ ] Gefle Dagblad 190215 Inga fler arkitektoniska stolpskott – vi vill ha vackrare byggnader och livsmiljöer i Gävle och Gästrikland! Skribenten tycker att det har byggts alldeles för mycket som inte är vackert.

För ett trivsamt och vackert Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Fördjupningar och seminarier om stadsbyggnad hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till nyhetsbreven under 2019. Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! 


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras eller sparas  inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *